a
   
 
utazások
klettersteig
turak
fotóalbum
magamról
fórum
linkek
 
   
 


Sirimon Route, Point Lenana 4985 m

Bevezetés  1  2  3  4  5  6  

Őszintén szólva sokáig ódzkodtam a Mount Kenyától, volt bennem némi kis ellenérzés, mivel túlságosan „felkapott” helynek gondoltam, akárcsak a Kilimanjarót, taszított a gondolat, hogy „turistahegyek” is várnak majd a hegyek mellett, és ez nem volt valami szívderítő gondolat.
De bármilyen Afrikával kapcsolatos könyv, vagy album került a kezembe, mindenütt a Kenya-hegy káprázatos ormaiba botlottam. Egyszerűen nem tudtam kikerülni. Szinte elállta az utat előttem, vagy eltakarta a kilátást, ha úgy jobban tetszik, de valahogy belémette magát és látnom kellett. Az északi Sirimon utat választottam a hegy megközelítésére, és talán ez a döntés jónak bizonyult.
Először is, amit leszögeznék: nem bántam meg a túrát. A Mount Kenya valami hallatlanul látványos és különleges hegyvidék. Ötvözi magában szinte egész Afrikát, mind növényzetileg, mind domborzatilag. Esőerdőktől hómezőkig juthatunk el(fel) pár nap alatt, ami még nem akkora kunszt, de az általam már megismert afrikai tájakból mind-mind felsorakoztat valami kis ízelítőt.
Távolról szemlélve a hegyet, csak egy jókora halomnak tűnik, mint a Mount Kamerun, de tiszta időben jól láthatók a tetején, a tüskékként kiálló havas csúcsok. Az esőerdő szint fölött szavannajellegű, füves régióba botlunk, ami a Mount Kamerunon megtalálható, viszont egy az egyben hiányzik a Rwenzoriról, vagy akár a Virunga vulkánjairól. Úgy 3500 méteres magasságban látunk először óriás lobéliákat kezdetben csak imitt amott, de úgy 3900-4000 méter környékétől már egész dúsan tenyészik néhol több méter magas aggófüvekkel vegyesen. Hihetetlenül látványos a táj, de hogy őszinték legyünk, a Rwenzori buja növényvilágához nem fogható az itteni vegetáció. A látképi élmény viszont igen. A csúcsrégióba érvén elképesztően csipkés, sokszor a Dolomitokra emlékeztető csúcscsodák fogadnak bennünket.
A 3200 méteren fekvő Old Moses menedékháztól 1 hosszú nap alatt jutunk fel a 4200 méteren, az egy álomszép völgy végében megbújó Shimpton táborba. A tábor hangulata elmondhatatlan. Fölöttünk a havas csúcsok, lobéliák mindenütt...
Innen 3-4 óra alatt érhető el a Point Lenana, a komoly sziklamaszófelszerelést és felkészültséget igénylő, 5100 méter fölötti ikercsúcsok után a harmadik legmagasabb csúcs a maga 4985 méterével. A panoráma óriási, hiszen tőlünk karnyújtásnyira, a Lewis gleccser túloldalán emelkedik az ikertorony (Batian,és Nelion), és körbe, amerre a szem ellát csúcsok és völgyek váltakoznak, minden irányban.
Ha az embernek van némileg több pénze és ideje, célszerű egy másik úton leereszkedni a hegyről és egy másik irányban elhagyni a hegységet, hiszen nyugatról (NaroMoru) és délről (Chogoria) is vezetnek útvonalak a hegy belsejébe, de ez lényegesen nagyobb szervezést igényel.


A kenyai magasföld jócskán nyújt még látnivalókat a Mount Kenyán kívül is, több nemzeti park és védett terület nyújt lehetőséget állatokat nézni, vagy egy-egy napos trekkingekhez. És ha van elég vér a pucánkban, még Nairobiban is körülnézhetünk, habár ettől mindenki minden fórumon elriaszt bennünket. Mondván, hogy nem sokáig sétálgat turista pénzzel és egyéb értékekkel az utcákon itt, de erről nem tudok mit mondani. Jobb félni, mint megijedni talán, helyi kisérő(k) nélkül valószínűleg jobb nem kóborolni itt. Autóból nézve pedig akadnak egész szép parkok és helyek is Nairobiban. Aludni viszont „biztonságos” helyen nem olcsó mutatvány. Aki Kenyába érkezik, jobban teszi, ha rögtön elhagyja a fővárost és vidéken alszik nyugodtan, olcsón.

gy na
 


 

 
   
 
© 2011 by HoTaRo      copyright      sitemap      website made by textor