a
   
 
utazások
klettersteig
turak
fotóalbum
magamról
fórum
linkek
 
   
 
Bevezetés  1  2  3  4   5  6  7  8  9  

Közép-Ázsia volt szovjet tagállamai közül nem Üzbegisztán rendelkezik a legmegkapóbb tájképi látványvilággal, de a selyem-út hajdani, és nagy valószínűséggel napjaink legszebb városai (pontosabban óvárosai) itt találhatók. Bukhara, Samarkand és Hiva elképesztő helyek lehettek pár száz évvel ezelőtt, amikor még karavánokkal szelték át az utazók a közép-ázsiai sivatagokat Kínából selyemmel megpakolva, Európa felé tartva.
Manapság, hála az öntözés elterjedésének, az üzbég sivatagos, félsivatagos területek kizöldültek, zöldségeskertek, dinnyeföldek, gyümölcsösök  határolják a lakott területeket, aminek, és a távolabbi sivatagokból erre szálldogáló pornak köszönhetően egy jó nagy, de lepukkant termelőszövetkezet jelleget öltött magára az egész ország, a nagyobb városok többé-kevésbé csillogó üzleti negyedeinek kivételével.
A főváros, Taskent, többmilliós lakosságához mérten és képest kifejezetten jellegtelen város, kis túlzással semmi látnivaló sincs benne, egy-két félhangulatosnak mondható élettel teli utcán, és az erősen városi piac jellegű bazáron  kívül.

Tovább

 
 
   
 
© 2008 by HoTaRo      copyright      sitemap      website made by textor